Szkoła Podstawowa nr 1 im. Św. Królowej Jadwigi w Lipnicy Wielkiej
Warning: imagejpeg(): gd-jpeg: JPEG library reports unrecoverable error: Output file write error --- out of disk space? in /home/klient.dhosting.pl/agmediaszk/sp1lipnicawielka.pl/public_html/plugins/content/jw_sig/jw_sig/includes/helper.php on line 135
Warning: imagejpeg(): gd-jpeg: JPEG library reports unrecoverable error: Output file write error --- out of disk space? in /home/klient.dhosting.pl/agmediaszk/sp1lipnicawielka.pl/public_html/plugins/content/jw_sig/jw_sig/includes/helper.php on line 135
Warning: imagejpeg(): gd-jpeg: JPEG library reports unrecoverable error: Output file write error --- out of disk space? in /home/klient.dhosting.pl/agmediaszk/sp1lipnicawielka.pl/public_html/plugins/content/jw_sig/jw_sig/includes/helper.php on line 135
Warning: imagejpeg(): gd-jpeg: JPEG library reports unrecoverable error: Output file write error --- out of disk space? in /home/klient.dhosting.pl/agmediaszk/sp1lipnicawielka.pl/public_html/plugins/content/jw_sig/jw_sig/includes/helper.php on line 135
Warning: imagejpeg(): gd-jpeg: JPEG library reports unrecoverable error: Output file write error --- out of disk space? in /home/klient.dhosting.pl/agmediaszk/sp1lipnicawielka.pl/public_html/plugins/content/jw_sig/jw_sig/includes/helper.php on line 135
Warning: imagejpeg(): gd-jpeg: JPEG library reports unrecoverable error: Output file write error --- out of disk space? in /home/klient.dhosting.pl/agmediaszk/sp1lipnicawielka.pl/public_html/plugins/content/jw_sig/jw_sig/includes/helper.php on line 135
Na zajęciach kółka biologicznego odbyła się krótka pogadanka o właściwościach czekolady. Uczniowie dowiedzieli się, że brązowe składniki każdej czekolady to miazga kakaowa i tłuszcz kakaowy, które powstają w wyniku obróbki ziarna kakao. Przeanalizowali składy różnych produktów czekoladowych. Czy jest gorzka, mleczna, biała, nadziewana – od wieków dostarcza nam witamin, magnezu, poprawia nastrój i koncentrację.Czekolada również zmniejsza stan zapalny, ochrania komórki nerwowe przed degeneracją, poprawia parametry sercowo-naczyniowe, reguluje gospodarkę węglowodanową, korzystnie wpływa na skład flory jelitowej. Przede wszystkim jest źródłem przyjemności.
Na koniec uczniowie wykonali własną tabliczkę czekolady. Mniam